Categories
Medical Card

21 Perkara Yang Tak Dilindungi Medical Card

Dalam post kali ini kita nak cerita tentang beberapa perkara yang tak dilindungi oleh medical card. Ramai diluar sana kurang didedahkan dengan info ini. So kali ini kami nak share dengan anda semua. Sila baca dengan berhati-hati dan penuh khusyuk okay!

Perkara-Perkara Yang Tak Dilindungi Medical Card

1. Penyakit Sedia Ada

Penyakit sedia ada jika kalau tidak diberitahu semasa memohon medical card, kemungkinan besar penyakit itu tak dicover.

Jika anda sudah mempunyai penyakit, sakit itu mestilah dinyatakan di dalam borang cadangan atau apa jua borang lain yang berkaitan dengan keadaan kesihatan anda selepas sijil ini berkuatkuasa.

Contohnya sebelum ni dah pernah ada asthma. Lepas tu tak declare time apply medical card tapi track record dengan Hospital ada. So medical card tak akan cover untuk sakit tersebut. Ngerti?

2. Penyakit Yang Ada Sebelum Habis Waiting Period

Untuk sakit-sakit ini kalau berlaku dalam tempoh belum habis waiting period ada kemungkinan untuk tak cover:

a.  Tekanan darah tinggi, kencing manis dan penyakit kardiovaskular

b.  Semua tumor, kanser, sista, nodul, polip, batu dlm sistem kencing & sistem biliari

c.  Semua penyakit telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak

d.  Hernia, hemoroid, fistula, hidrosele, varikosele

e.  Endometriosis termasuk penyakit melibatkan sistem pembiakan

f.   Gangguan spina vertebro (termasuk diska) dan penyakit lutut

perkara yang tak dilindungi medical card

3. Perubahan Diri Dalam Tempoh 30 Hari

Apa-apa keadaan perubatan atau fizikal  yang berlaku dalam tempoh tiga puluh (30) hari yang pertama dari tarikh perlindungan atau tarikh penguatkuasaan semula bagi Orang yang Dilindungi, yang mana terkemudian, kecuali untuk kecederaan akibat kemalangan.

4. Pembedahan Kosmetik

Kalau anda berimpian menukar jantina anda dan nak pakai medical card untuk pembedahan tukar jantina sila fikir dua kali sebelum beritahu ejen takaful, memang kena maki lar jawabnya. Dibimbangi anda kena warded akibat dipukul ejen anda sendiri kerana terciduk atas onar diri sendiri.

Bukan itu saja, sekiranya penukaran jantina itu sukses tetapi anda terkena komplikasi sakit lain akibat daripada penukaran jantina itu, maka still medical card tak cover kos rawatan untuk sakit sebegini.

Kosmetik ini bukanlah penukaran jantina semata-mata, sama juga sekiranya anda nak cantikkan muka, mancungkan hidung, lasik surgery supaya tak perlu lagi pakai spek dan seumpananya dengannya, itu semua pun tak cover. Pendek kata semua rawatan yang tiada urgency, tiada keperluan untuk membuatnya dan hanya untuk mem’perfect’kan anda semata-mata ianya tidak dicover.

Pembedahan plastik/kosmetik, khatan, pemeriksaan mata, cermin mata dan pembetulan penglihatan dekat melalui pembiasan atau pembedahan (Keratotomi radial atau Lasik) dan penggunaan atau pemerolehan perkakas atau alat prostetik luaran seperti anggota tiruan, alat pendengaran, perentak yang diimplankan (perentak luaran) dan preskripsinya.

Tetapi sekiranya pembedahan plastik diperlukan disebabkan anda accident dan muka anda melecur teruk, itu tidak menjadi masalah untuk syarikat takaful membiayai kos rawatan tersebut.

5. Penyakit Pergigian

Ramai yang tanya rawatan gigi cover tak? Pendek kata semua penyakit pergigian termasuk rawatan pergigian atau pembedahan oral tak cover kecuali diperlukan kerana Kecederaan akibat Kemalangan pada gigi asli yang sihat yang berlaku sepenuhnya dalam Tempoh Takaful.

Perbelanjaan yang timbul  dari pemakaian gigi palsu, rawatan kanal akar, perkhidmatan prostetik seperti titian, implan dan korona atau penggantiannya tidak akan dibayar.

6. Penjagaan Peribadi

Penjagaan peribadi (melainkan dan kecuali Manfaat Penjagaan Jururawat  Di Rumah), rehat pulih atau jagaan kebersihan, dadah yang tidak dibenarkan, intoksikasi, pensterilan, penyakit venereal dan sekuelanya,  AIDS (Sindrom  Kurang Daya Tahan Penyakit)  atau ARC (Kompleks  Berkaitan  AIDS) dan penyakit  berkaitan  HIV, dan apa-apa penyakit berjangkit  yang memerlukan  kuarantin oleh undang-undang.

7. Rawatan Berkaitan Kongenital atau Penyakit Keturunan

Apa-apa jua rawatan  atau pembedahan dijalankan  untuk  keabnormalan atau kecacatan kongenital termasuk penyakit keturunan.

8. Kehamilan Dan Komplikasi Berkaitan

Kehamilan (dan komplikasi berkaitan), melahirkan anak (termasuk kelahiran secara pembedahan), keguguran, menggugurkan  kandungan dan jagaan serta pembedahan pranatal atau postnatum, kaedah kawalan kelahiran kontraseptif  mekanikal  atau kimia, rawatan berkaitan ketaksuburan termasuk disfungsi erektil dan ujian atau rawatan berkaitan impoten atau pensterilan.

9. Kemasukan Ke Hospital Untuk Tujuan Check Semata-mata

Kemasukan ke Hospital terutamanya untuk tujuan siasatan, diagnosis, pemeriksaan sinar-X, pemeriksaan fizikal atau perubatan am, tidak berkaitan dengan rawatan atau diagnosis sesuatu Hilang Upaya yang dilindungi atau apa-apa rawatan yang dianggap tidak perlu dari segi perubatan dan  apa-apa rawatan  pencegahan, ubat  atau  pemeriksaan  pencegahan yang  dijalankan  oleh seorang Pakar Perubatan, dan rawatan-rawatan  khusus untuk mengurangkan atau menaikkan berat badan.

10. Cubaan Bunuh Diri Dan Berkaitan

Bunuh diri,  percubaan membunuh  diri  atau kecederaan diri  sendiri  yang disengajakan ketika siuman atau tidak siuman.

11. Sakit Akibat Tindakan Perang, Rusuhan, Kekecohan Awam Atau Pemberontakan

Perang atau apa-apa tindakan perang, diisytiharkan atau tidak diisytiharkan, aktiviti jenayah atau pengganas, bergiat cergas dalam mana-mana angkatan bersenjata, penyertaan secara langsung dalam mogok, rusuhan dan kekecohan awam atau pemberontakan.

12. Sakit Akibat Radiasi Atau Pencemaran Radioaktif

Radiasi pengionan atau pencemaran oleh radioaktiviti daripada mana-mana bahan api nuklear atau sisa nuklear daripada proses pembelahan nuklear atau daripada apa-apa bahan senjata nuklear.

13. Perbelanjaan Derma Organ

#1 Kalau kita nak derma organ kita pada orang lain, kos pembedahan untuk pemindahan organ tak di cover. Tapi kalau kita sebagai penerima organ kos pembedahan tersebut akan ditanggung.

#2 Kalau kita pula yang nak terima organ, kos rawatan kita ditanggung. Tapi kos pembedahan mereka yang menderma organnya pada kita sama sekali tak akan ditanggung.

14. Rawatan Terapi

Siasatan dan rawatan  gangguan tidur  dan dengkur, terapi penggantian hormon, terapi oksigen hiperbarik dan terapi pilihan seperti rawatan, khidmat atau bekalan perubatan, termasuk tetapi tidak terhad kepada khidmat kiropraktik, akupunktur, akutekanan, refleksologi, pengikatan tulang, rawatan pakar herba, urut atau terapi aroma atau rawatan pilihan yang lain.

15. Rawatan Yang Tidak Diperlukan

Jagaan atau rawatan yang mana bayaran tidak diperlukan atau setakat yang dibayar oleh mana- mana Pengendali Takaful lain atau tanggung rugi yang melindungi Orang yang Dilindungi dan Hilang Upaya yang diakibatkan oleh tugas-tugas dalam pekerjaan atau kerjaya yang dilindungi di bawah Kontrak Takaful Pampasan Pekerja.

16. Penyakit Mental

Psikotik,  gangguan  mental  atau  saraf  dan  keadaan  yang  disebabkan  oleh  penyakit nyanyuk (termasuk apa-apa neurosis dan manifestasi fisiologi atau psikosomatiknya).

17. Kos/ Perbelanjaan Khidmat Bukan Perubatan Serta Aktiviti Sukan Merbahaya Dan Menyalahi Undang-Undang

Kos/perbelanjaan bagi khidmat yang bersifat bukan perubatan, seperti televisyen, telefon, khidmat teleks, radio atau kemudahan yang serupa, kit/pek  kemasukan dan barang bukan-perubatan lain yang tidak layak. 

Lagi satu adalah sakit atau Kecederaan yang timbul daripada apa-apa jenis perlumbaan, sukan berbahaya seperti tetapi tidak terhad kepada terjun udara, luncur air, aktiviti dalam air yang memerlukan alat pernafasan, sukan musim sejuk, sukan profesional dan aktiviti-aktiviti yang melanggar undang-undang.

18. Penerbangan Peribadi

Penerbangan peribadi selain sebagai penumpang yang membayar tambang dalam mana-mana penerbangan komersil berjadual untuk mengangkut penumpang melalui laluan yang ditetapkan.

19. Perbelanjaan Tukar Jantina

Perbelanjaan untuk menukar jantina. Tak kisah lah nak tukar dari lelaki jadi perempuan ke atau dari perempuan tukar jadi lelaki ke. Itu namanya sendiri buat sendiri tanggung!

20. Gigitan Serangga

Sebarang gigitan serangga termasuk gigitan nyamuk dan kecacingan semasa Tempoh Menunggu (waiting period) 120 hari. Lepas 120 hari tu dah boleh cover.

21. Caj-Caj Yang Tidak Berpatutan/ Biasa Diamalkan

Kalau normal hospital lain caj untuk appendics RM11,000 hingga RM15,000 tiba-tiba hospital yang anda masuk tu caj RM50,000. sangat obvious dan ketara perbezaan dia. kalau kes macamni memang syarikat takaful akan soal hospital tersebut kenapa caj mahal lain macam ni. Kalau hospital tu ada reason seperti ada komplikasi ke tak ada masalah lar.

Categories
Medical Card Uncategorized

Medical Card Online Ubah Cara Mohon Takaful

Kini wujud satu platform dinamakan Medical Card Online yang mengubah cara masyarakat memohon takaful daripada kaedah konvensional melalui perjumpaan secara berdepan-depan kepada perjumpaan menerusi alam maya. Jadi anda boleh memohon medical card secara online sahaja

medicalcardonline.my

Apa Dia MedicalCardOnline.my Ni?

Sejak berlakunya penularan wabak covid-19, kesedaran masyarakat tentang kepentingan takaful terutamanya medical card meningkat secara mendadak namun ramai yang takut untuk berjumpa dengan ejen takaful kerana bimbang dijangkiti virus ini.

Melihat perubahan ini syarikat-syarikat takaful mula mengubah langkah dengan memperkenalkan kaedah pendaftaran melalui atas talian tanpa perlu pemohon berjumpa dengan secara berdepan dengan ejen.

Kaedah yang julung-julung kali diperkenalkan ini mendapat sambutan yang baik dikalangan masyarakat kerana tidak perlu lagi berjumpa secara berdepan dengan ejen dan dalam masa yang sama mengelakkan potensi keberjangkitan wabak covid-19.

Melihat peluang ini, satu agensi mengambil inisiatif membuat satu portal untuk memudahkan penyaluran maklumat berkaitan dengan pelan takaful kepada pelanggan. Ini dapat membantu pelanggan lebih memahami perlindungan takaful yang diambil disamping mengelakkan berlakunya salah faham ketika memohon.

Bagaimana Pendaftaran Medical Card Secara Online Dibuat?

1. Layari Laman Medical Card Online

Melalui kaedah memohon medical card secara online ini, pemohon hanya perlu melayari laman web Medical Card Online dan memilih dan memahami produk takaful yang diingini.

Laman medical card online ini dibina seringkas mungkin untuk memudahkan pemahaman pengguna dengan produk takaful yang dipilih.

2. Pilih Masa Temujanji Dengan Wakil Takaful

Selepas memahami dan memilih produk takaful yang diingini, anda hanya perlu menekan butang apply untuk memilih masa untuk penerangan dengan lebih lanjut tentang produk takaful yang diingini.

Terdapat 3 pilihan masa yang diberikan untuk sesi penerangan iaitu 11 pagi, 4 petang dan 10 malam. Selepas menghantar permohonan, wakil daripada medicalcardonline akan menghubungi anda untuk pengesahan permohonan dan seterusnya link untuk penerangan secara online akan diberikan.

3. Penerangan Melalui Zoom Meeting

6 Aplikasi Alternatif kepada Zoom Meeting

Penerangan tentang produk akan diberikan melalui kaedah online iaitu menerusi Zoom Meeting. Kami nasihatkan anda ‘install‘ terlebih dahulu aplikasi ini sebelum sesi bermula.

Kaedah inilah yang membezakan antara permohonan melalui kaedah konvensional yang memerlukan perjumpaan secara fizikal digantikan dengan perjumpaan melalui kaedah maya.

Ketika sesi ini, anda boleh bertanyakan segala detail maklumat yang anda ingin tahu yang tidak ada di dalam portal. Dah juling mata cari maklumat dalam portal tapi tak jumpa-jumpa jugak. Tak apa, anda boleh tanya soalan tersebut ketika sesi Zoom Meeting ini.

4. Lengkapkan Pendaftaran Online

Ada yang bertanya bagaimana tandatangan dibuat menerusi kaedah online ini? Jawapan dia melaui permohonan secara online ini, anda tidak perlu menandatangani apa-apa ketika proses permohonan.

Jadi macamana nak mengesahkan permohonan kita jika tiada tanda tangan?

Untuk menggantikan kaedah permohonan yang menggunakan tandatangan, anda hanya perlu selfie bersama kad pengenalan anda sama seperti anda mengesahkan pendaftaran di aplikasi e wallet.

Apabila anda selfie bersama kad pengenalan anda, ini menunjukkan anda adalah pemohon yang sah. Maklumat-maklumat lain juga diisi secara online oleh wakil medicalcardonline.

5. Mengesahkan Pendaftaran

Setelah permohonan dihantar kepada syarikat pengendali takaful, syarikat takaful akan menghantar satu email kepada anda dan anda hanya perlu membalas YA pada email tersebut dan maka dengan langkah kelima ini maka selesailah permohonan takaful dan medical card secara online.

Apa Komen Kami

Perubahan kelakuan manusia ketika ini sangat ketara, usaha membuat pendaftaran secara online ini amat baik sekali. Ia sangat mudah dan memberi perasaan selamat dikalangan masyarakat untuk mendapat medical card tanpa perlu terdedah dengan risiko jangkitan covid.

Kami jangkakan ini hanya satu permulaan baru bagi industri takaful selepas kemelut virus covid ini dan akan ada banyak lagi perubahan besar yang akan berlaku dalam industri ini.

Baca juga article kami tentang perlindungan

https://thefulus.com/8-cara-popular-pilih-medical-card-terbaik/
https://thefulus.com/21-perkara-yang-tak-dilindungi-medical-card/
Categories
Medical Card

Suntikan Radiofrequency Ablation Mampu Hilangkan Sakit PID, Tapi?

Macam mana boleh kena PID ni eh? Meh nak explain. Kesakitan ini berpunca bila seseorang itu terjatuh dalam posisi terduduk, melakukan kerja-kerja yang berat, berada pada satu postur yang tak ergonomik terlalu lama dan sebagainya. Cewah! Pura-pura pandai.

Tak nak mengulas panjang rasanya korang boleh google sendiri sakit ni macam mana. Cumanya dalam entri kali ini TF nak share pengalaman tidur tak lena, mandi penipulah kalau tak basah tapi makan masih berselera bila isteri tersayang didiagnos menghidap Prolapsed Intervertebral Disc sejak tahun 2016. Dan semenjak kejadian almost every year kami akan check in hospital anak beranak untuk meneman wife jalani rawatan.

Jika sebelum ni, rawatan fisioterapi dan rehabilitasi akan diberikan disamping menelan ubat tahan sakit berpapan-papan. Namun tahun COVID ini sakit tersebut semakin power sehingga memaksa wife TF menerima suntikan RFA untuk hilangkan kesakitan yang dialami.

Hasil tinjauan TF untuk beberapa tahun ini, mereka yang menderita penyakit PID ini kebanyakannya baring sakit, duduk sakit, jalan sakit eh boleh kata semua benda sakitlah. Macam kes wife TF, sampaikan nak minum pun tak mampu nak pegang gelas.

Ianya berlaku pada syawal ke 10. Mungkin disebabkan keghairahan beliau memasak rendang, nasi hujan panas, ayam masak merah nak menyambut raya dan sebagainya menyebabkan beliau alpa untuk menitikberatkan soal kesihatan beliau. Berdiri terlalu lama pun turut jadi sebab sakitnya kembali.

Teringat detik pagi syawal ke 10 bila terdengar wife menjerit panggil dari dalam bilik. Memang cuak lah waktu tu. Pesal?? Ada lipas ke? Kalau ada lipas I cabut lari dulu. Tapi waktu masuk bilik tengok wife dah tersandar di almari, timbul pulak rasa simpati bila tengok tubuhnya menggigil tahan sakit sambil menangis. Tak boleh nak melangkah. Hampir jatuh sebab tak mampu nak berdiri dengan sendiri.

Waktu pimpin dia ke katil hanya kalimah Subhanallah Allahuakbar meniti dibibirnya sambil menitis-nitis air mata duk tahan sakit. Melihatkan keadaannya waktu tu, dalam kepala memang dah standby untuk check in hospital balik.

Unlike previous year, wife akan okay selepas menjalani beberapa sesi fisioterapi namun kali ni macam ada rasa something wrong somewhere. Sampai di Kuala Terengganu Specialist, TF terus bawa wife jumpa Pakar Ortopedics, Spine and Trauma. Mengarutlah kalau bawak pergi jumpa bomoh tulang pulak kan.

So, disebabkan memang dah pernah ada history sebelum ni, semasa konsultasi as usual doktor minta beliau baring untuk tekan bahagian tulang belakang yang sakit bagi kenalpasti tahap kesakitan yang dialami. Lepas dah tekan angkat pulak kaki. Tak sampai 40 darjah bergema satu bilik doktor dengan jeritan dan tangisan. Perghhh memang sakit wei. Syahdu tengok.

Macam tahun-tahun sebelum, datang untuk check saja tapi lepas tu memang akan dapat teruslah dengan pakej penginapan di hospital sekali. So terima jelah. Disebabkan last beliau buat MRI pada tahun 2016, so doktor suruh buat MRI sekali lagi. Dekat setengah jam jugak tunggu sampai setel semua. Malam tu doktor datang ke bilik beritahu result. Kalau sebelum ni PID di tulang L4&L5, tapi kali ni L3&L4 serta tulang L5&S1 turut alami masalah yang sama. Allahuakbar!

Malam tu bermulalah detik perpisahan tak diduga antara seorang ibu dan anak. Disebabkan PKP dan COVID so anak kami tak boleh ikut sama teman ibunya di hospital. Terpaksa tinggalkan dengan nenek akinya. Tak terburu-buru nak buat RFA terus, kami decide nak buat fisio je dulu. First day fisio macam biasa lah buat ultrasound, rangsangan elektrik pada urat saraf, terapi vacuum yang keluarkan udara sejuk. Sebabnya waktu tu pergerakan wife terhad so stretching semua tu tak buat lagi.

Dua kali berturut lakukan fisio tapi sakit still tak berkurang. Pukul 2 pagi wife kejut cakap sakit sangat. Sepanjang malam tu dia tak tidur rupanya duk tahan sakit. Panggil nurse. Nurse masuk suntik painkiller. Lepas tu dapat la lena sejam. Tak lama tu terjaga semula sebab sakit datang balik sampai lah ke subuh. After mandikan dia dan solat subuh sesama, tunggu doktor datang. Kali ni masih 50-50 lagi nak buat RFA ke tak. Macam biasalah bila nak buat sesuatu benda mesti google. Lepas tu terbaca pulak pengalaman orang yang pernah menerima suntikan ini lumpuh setelah doktor tersilap suntik lagilah seriau.

Doktor masuk nak tengok perkembangan. Okay time tu memang tak ada perkembangan. Waktu tu doktor dah suggest dah suruh buat RFA. Tapi liat lagi. Wife kata try fisio dululah. Lagi pun baru first day. So doktor pun kata okay. Masuk hari kedua fisio alhamdulillah dia boleh bangun dari kerusi roda sendiri. Bangga lah sekejap. Tapi tak lama pun. Menjelang petang sakit makin menjadi-jadi. Atas desakan family, dan fikirkan anak so kami decide nak buat terus RFA. Tolak tepi pasal komplikasi semua tu. Yang kami fikir masa tu agar semuanya pulih seperti sediakala dan yang penting boleh balik jumpa anak.

Suntikan Radiofrequency Ablation (RFA)

Radio frekuensi adalah most popular technique di luar negara termasuk Singapore untuk rawat sebarang kesakitan kronik. Keberkesanannya amat tinggi dan tanpa risiko, selain tempoh nak pulih pun cepat.

Prosedur ini disasarkan terus ke atas kawasan yang menyebabkan kesakitan seperti sakit sendi tanpa perlu jalani pembedahan yang meninggalkan komplikasi.

Suntikan tepat dijalankan di bawah panduan sinar X selama satu setengah jam di kawasan yang sakit untuk menghentikan kesakitan. Gelombang radio akan hasilkan arus elektrik dan memanaskan kawasan tisu saraf lalu menghentikan isyarat sakit dikawasan berkenaan.

Suntikan RFA ini sangat membantu tetapi untuk kes wife TF doktor beritahu ia boleh bertahan sehingga 6 hingga 12 bulan. Bergantung pada aktiviti dan penjagaan postur tubuh. Pantang terbesar angkat benda-benda berat. Nak angkat balak ke kereta ke memang tak boleh. Untuk sesetengah pesakit suntikan ini mampu bertahan sampai bertahun. Lebih kurang 70% pesakit rasa lega lepas terima suntikan RFA ini.

Debaran Sebelum Di Bawa Ke Dewan Bedah

Prosedur sebelum ke dewan bedah, beberapa form perlu diisi dan ditandatangani. So nurse pun tanya ada alergik pada ubat-ubatan tak? Yes. Wife memang ada alergik pada ubat-ubatan iaitu painkiller jenis non-steroidal anti inflammatory agent dan voltaren. Taraf-taraf muka berubah jadi opera cinalah kalau tertelan pil-pil tu.

Sebelum ke dewan bedah sempatlah wife jumpa anak sekejap dekat bawah. Yelah bak kata orang kasih ibu bawa ke syurga. Walaupun selalu gaduh tapi bila jauh rindu-rinduan. Sedih, risau pasal anak, tambah pulak dengan sakit lagi, bila nurse masuk nak check blood pressure bolehkan tinggi pulak. So nurse minta bertenang. Lebih kurang lepas zohor wife pun ditolak ke dewan bedah. Pung pang pung pang lebih kurang jam 5 petang dia dimasukkan semula ke wad dalam keadaan lemah, pening dan separa sedar.

Yang paling amazing lepas terima suntikan tersebut Alhamdulillah dengan izin Allah SWT terus boleh jalan macam biasa. Dah tak perlu bantuan untuk turun dari katil. Dah tak perlu gunakan bantuan kerusi roda untuk bergerak. Dah tak perlukan suami lagi untuk buat itu ini. Yayyy!! Sebabkan prosedur tersebut dilakukan pada hari jumaat, so doktor datang melawat keesokannya tu.

Sewaktu lawatan doktor tanya wife. Tak sakit ke cucuk? Saya tengok awak relax je. Abang pembantu dewan bedah tu siap pejam mata waktu saya masukkan jarum kat tulang belakang awak. Dengan selamba wife jawab percayalah doktor sakit saya ni lagi sakit daripada kena cucuk. Kalau tahu tak sakit lama dah saya buat. Gelak doktor.

Ha dekat sini TF nak nasihatkan, pada yang alami masalah yang sama dengan wife TF silalah ketepikan soal takut dan fikir benda kelaut, percaya pada doktor anda serta bertawakkal sepenuhnya pada Allah SWT. Nak tanya pengalaman orang tu boleh, tapi situasi setiap benda tak pernah sama. Lagi satu kena berani. Kita tak tahu kalau tak cuba. Kahkahkah.

Berapa Kos Nak Buat Suntikan RFA?

Ada beberapa rakan bertanya mahal tak buat suntikan RFA ni? Prosedur menelan belanja dekat RM19K++ jugak. Tapi sebabkan wife ada medical card so daripada total tersebut hanya RM4 je yang tak di cover. Bayangkan kalau tak ada medical card time tu. Berpeluh gak nak membayar. So sesiapa yang masih belum ada medical card tu boleh standby satu untuk kes-kes kecemasan macam ni. Jangan bila dah cemas baru nak buat. Maksud TF bila dah berpenyakit.

Macam kes wife TF dia buat medical card sewaktu dia masih student. Memang lepas tu dekat 2 tahun gak tak pernah claim. Alih-alih sejak 2016 hingga sekarang memang almost every year dia akan claim dan claim dia tak pernah tak lulus. Alhamdulillah, lepas menjalani prosedur RFA, dengan izin Allah SWT wife terus dapat berjalan balik seperti sediakala, dan rasa kebas dikaki seperti dikhabarkan oleh doktor yang menjadi komplikasi selepas rawatan pula hanya bersifat sementara.

Wife disuruh rehat selama 2 minggu di rumah dan dinasihatkan tidak melakukan kerja-kerja berat yang boleh sebabkan sakit kembali. Boleh dikatakan lepas discaj wife nampak makin kurang ligat, sampaikan lipat kain pun sambil baring la. So harapnya lepas ni beliau terus istiqamah menjaga kesihatan dan TF juga turut istiqamah membantu dia setel anak dan rumah. Two is better than one. Let’s carry the burden together. Jyeah!!

Categories
Medical Card

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Medical Card

Sumber : RinggitPlus Blog
Untuk dapatkan rawatan perubatan yang berpatutan, semestinya hospital kerajaan menjadi pilihan utama kerana ia murah dan mudah diakses oleh semua. Namun yang pasti, untuk mendapatkan rawatan di hospital kerajaan ada beberapa perkara yang tak dapat ditoleransi seperti terpaksa menunggu lama dan queue yang panjang. Lepas dah bersapau menunggu, anda kemudiannya diberikan dua (2) pilihan samada: (1) kembali kemudian, atau (2) pergi ke hospital swasta. Sesetengah individu akan memilih pilihan kedua iaitu (pergi ke hospital swasta) tapi bukan sebab bilik wad di hospital kerajaan terhad, tapi memberi rawatan pesakit luar bukanlah pilihan kes utama mereka. Di hospital swasta, anda dengan mudahnya boleh dimasukkan ke hospital atau warded dalam masa yang singkat, disamping mendapat perkhidmatan berkualiti. Bermula dari anda masuk sampailah anda discharge. Layanan yang diberi ibarat anda macam king. Tapi ingat! Segala servis yang diberi adalah berbayar dan amaunnya bukan sikit-sikit. Bukan itu sahaja, hospital swasta biasanya memerlukan anda memiliki insurans kad perubatan (medical card) sebelum anda boleh mendapatkan rawatan.

Kenapa Medical Card ( Kad Perubatan ) Penting?

Kad perubatan (medical card) adalah pelan insurans yang membantu mengurangkan risiko kerugian kewangan apabila seseorang jatuh sakit. Adakah anda tahu bahawa ada kos langsung (cth: Kos kemasukan ke hospital dan rawatan) dan tidak langsung (cth: Kos pengangkutan, penjagaan anak, perbelanjaan isi rumah dll) yang perlu diuruskan ketika anda tak mampu untuk bekerja dan memerlukan rawatan perubatan? Dengan kad perubatan (medical card), anda boleh mengalihkan beberapa risiko ke dalam pelan insurans sambil menerima rawatan perubatan terbaik di mana-mana hospital swasta, selagi ia dilindungi dalam polisi anda. Justeru, artikel ini akan membantu anda membuat keputusan tepat mengenai pembelian kad perubatan (medical card) anda. Jangan sesekali anda berhenti baca! Teruskan meneliti setiap huruf dan ayat yang TF taip ini untuk memahami bagaimana kad perubatan berfungsi, apa yang diharapkan semasa anda membuat tuntutan perubatan dan kad perubatan mana yang terbaik untuk anda!

Terma Insurans Medical Card (Kad Perubatan)

Kad perubatan (medical card) biasanya dilengkapi dengan beberapa ketentuan yang bermaksud melindungi kepentingan kedua-dua pihak: syarikat insurans dan yang diinsuranskan.

Limit Tahunan

Limit tahunan bermaksud jumlah yang boleh dituntut oleh pemegang polisi dalam setahun dan polisi akan diperbaharui setiap tahun pada tarikh ulang tahun polisi anda. Sebagai contoh, jika kad perubatan (medical card) anda mempunyai had tahunan sebanyak RM100,000, anda hanya boleh membuat tuntutan sehingga jumlah ini pada tahun polisi tersebut. Sebarang jumlah melebihi had tahunan tidak akan dilindungi oleh kad perubatan (medical card) anda. Had tahunan pula serendah RM10,000 hingga setinggi RM2 juta dalam setahun. Terdapat juga kad perubatan (medical card) tanpa had tahunan, yang memberi anda fleksibiliti untuk menuntut jumlah sehingga had seumur hidup. Bergantung pada kemampuan kewangan anda semasa membeli pelan insurans takaful, jumlah had tahunan yang sebenar haruslah menampung sepenuhnya kos rawatan untuk sebarang masalah kesihatan yang mungkin timbul. Ini dapat menyelamatkan poket anda dari perbezaan antara bayar had tahunan atau bayar kos rawatan sebenar.

Limit Seumur Hidup

Limit seumur hidup adalah jumlah maksimum yang anda berhak tuntut dari kad perubatan (medical card) anda sepanjang tempoh kontrak anda dengan pelan insurans.
Sumber: RinggitPlus Blog
Mari kita lihat Jadual 1: Perbandingan Had Tahunan Kad Perubatan (medical card) sebagai contoh. Kedua-dua kad perubatan mempunyai had seumur hidup RM1 juta, dengan perbezaan Kad Perubatan (medical card) A dilengkapi dengan Had Tahunan, sedangkan Kad Perubatan (medical card) B tidak. Sekiranya anda memiliki Kad Perubatan (medical card) A, anda akan mendapat manfaat dengan perlindungan 10 tahun dengan had seumur hidup sebanyak RM1 juta (jika anda membuat tuntutan tahunan sebanyak RM100,000). Sekiranya anda memiliki Kad Perubatan (medical card) (medi B, anda mempunyai fleksibiliti untuk menuntut jumlah dalam setahun. Had seumur hidup anda akan dipotong dengan sewajarnya dan menurun secara beransur-ansur selama bertahun-tahun. Tak ada salahnya kalau anda ambil masa agak lama untuk mempertimbangkan mengambil kad perubatan (medical card). Yang penting ialah berapa banyak anda sanggup commit dalam sebulan atau setahun once anda dah buat keputusan.

Surat Jaminan (Guarantee Letter)

Ramai antara kita yakin bahawa kad perubatan (medical card) dapat menjamin kemasukan kita ke hospital. Namun prosedur sebenarnya perlukan masa kerana ia perlukan pemeriksaan balas oleh hospital dan syarikat insurans. Surat jaminan adalah sebahagian daripada polisi kemasukan tanpa tunai, di mana syarikat insurans akan menguruskan bil hospital bagi pihak anda melalui kad perubatan (medical card) anda, dengan syarat anda telah memenuhi terma dan syarat polisi. Tanpa surat jaminan (guarantee letter), kemungkinan besar anda akan tanggung semua kos dengan perbelanjaan anda sendiri.

Hospital Panel

Terdapat senarai kerjasama antara setiap syarikat insurans dengan hospital yang mana pihak hospital akan bersetuju untuk menerima kad perubatan mereka. Mereka ini dipanggil hospital panel. Apabila anda dimasukkan ke salah satu hospital panel, proses kemasukan dan tuntutan akan lebih mudah dibandingkan dengan hospital bukan panel kerana kad perubatan (medical card) anda dijamin oleh hospital panel. Sekiranya anda memilih atau kebetulan dimasukkan ke hospital di hospital tanpa panel, jangan risau! Yang anda perlukan hanyalah laporan perubatan dan bil yang dilampirkan semasa anda membuat tuntutan insurans kepada penyedia insurans. Anda mesti mengemukakan permintaan tuntutan anda dalam tempoh 30 hari selepas anda discaj.

Polisi Tanpa Tunai vs Bayaran Balik

Peraturan asas untuk mendapatkan kad perubatan terbaik adalah mengetahui perbezaan antara polisi tanpa tunai dan pembayaran balik. Polisi tanpa tunai adalah di mana syarikat insurans akan membayar bil terus ke hospital atas nama Orang yang Diinsuranskan. Dengan itu, anda memerlukan surat jaminan daripada syarikat insurans. Di bawah polisi pembayaran balik, anda akan membayar keseluruhan kos rawatan di hospital terlebih dahulu, dan kemudian syarikat insurans akan membayar balik semua perbelanjaan apabila anda telah membuat tuntutan setelah anda discaj.

Bilik dan Kemasukan (Room & Board)

Semua kad perubatan (medical card) merangkumi bayaran bilik sehingga jumlah penginapan maksimum. Sebilangan pihak menekankan manfaat ini kerana proses pemulihan bersifat peribadi serta memerlukan ruang yang selesa. Itulah sebabnya anda boleh pilih untuk dilindungi sepenuhnya atau sebahagian menerusi kad perubatan (medical card) anda di bawah Bilik & Kemasukan. Apabila anda memilih pelan dengan bilik, iaitu bilik RM300 selama 150 hari, ini bermakna kad perubatan melindungi anda sehingga jumlah dan masa tersebut. Sekiranya anda ingin menaik taraf bilik anda, tindakan ini akan mencetuskan klausa dalam kontrak polisi kad perubatan (medical card) anda di mana anda perlu membayar balik perbezaan tersebut. Contohnya, jika anda memilih untuk menginap di bilik Single Deluxe di Kuala Terengganu Specialist dengan RM300 bilik dan kos dewan, jumlah yang perlu anda bayar sendiri adalah RM150 sehari.

Deductible (Boleh Ditolak)

Sumber : RinggitPlus Blog
Perkara yang dapat dikurangkan adalah jumlah risiko yang ingin anda lindungi apabila anda alami kerugian. Dalam konteks kad perubatan (medical card), potongan boleh dibayar oleh Orang yang Diinsuranskan sebelum insurans tersebut mula merangkumi baki bil lain. Oleh kerana jumlah yang ditolak diserap ke dalam premium anda, anda mesti menilai anggaran dan keperluan anda sebelum membeli kad perubatan (medical card). Pelan yang boleh ditolak tinggi menjimatkan premium bulanan atau tahunan. Kelemahannya adalah, anda perlu membayar bil perubatan yang mahal dengan perbelanjaan anda sendiri sebelum perlindungan kad perubatan anda bermula. Pelan yang boleh ditolak rendah hingga sifar, sebaliknya, dilengkapi dengan premium yang lebih tinggi. Bahagian yang cerah adalah, rancangan ini dapat menjimatkan wang anda yang tidak ada ketika anda membuat tuntutan insurans perubatan pada masa akan datang.

Co-Insurans

Ini juga merupakan ciri pembahagian kos antara syarikat insurans dan Orang yang Diinsuranskan. Jumlahnya adalah berdasarkan peratusan dan ia dikenakan setelah anda membayar potongan pelan anda. Biasanya, anda hanya perlu membuat pembayaran dengan peratusan kecil, yang mana selebihnya akan dibayar oleh syarikat insurans. Sebagai contoh, jika kad perubatan anda mempunyai jaminan 20% co-insurance, anda bertanggungjawab untuk 20% daripada jumlah perkhidmatan penjagaan kesihatan, sementara 80% akan dilindungi oleh syarikat insurans anda.

Panduan untuk Menuntut Insurans Perubatan Anda

Memiliki polisi tanpa tunai adalah mudah kerana anda tidak perlu membuat tuntutan setelah anda diberhentikan. Namun, ada situasi yang mengharuskan anda membuat pembayaran di kaunter apabila anda dimasukkan ke hospital, seperti:
  • Kad perubatan anda adalah polisi pembayaran balik
  • Syarikat insurans anda tidak mengeluarkan Surat Jaminan
  • Anda dimasukkan ke hospital tanpa panel
  • Anda mendapatkan rawatan perubatan di luar negara
Sekiranya anda menghadapi salah satu daripada situasi ini, anda boleh menuntut balik perbelanjaan anda dengan mengikuti 3 langkah mudah ini:

Langkah 1 : Sediakan Dokumen

Biasanya, ini antara dokumen yang diperlukan untuk proses tuntutan anda:
  • Salinan Kad Pengenalan anda
  • Laporan perubatan oleh doktor yang merawat
  • Bil perubatan dan resit asal
  • Laporan penyiasatan atau diagnostik (jika ada)
  • Untuk rawatan di luar negara: bil barang asli, tiket penerbangan, pasport
Sentiasa ingat untuk simpan salinan asal bil dan resit semasa anda terima rawatan perubatan kerana mereka mungkin berhak mendapat pembayaran balik. Yang paling penting, laporan perubatan adalah dokumen pra-syarat untuk membuat sebarang tuntutan!

Langkah 2 : Lengkapkan Borang Tuntutan (Claim Form)

Anda perlu lengkapkan borang tuntutan, yang mana ia boleh dimuat turun dari laman web atau aplikasi penyedia insurans anda. Tanpa borang tuntutan ini, permintaan tuntutan anda tidak sah. Luangkan masa untuk membuat penyemakan secara lengkap borang tuntutan anda dan dokumen lain sebelum meneruskannya.

Langkah 3 : Hantar Tuntutan

Terdapat banyak cara yang boleh anda pilih untuk kemukakan tuntutan anda. Anda boleh bergantung kepada ejen anda atau lakukannya sendiri melalui surat atau pergi ke mana-mana cawangan pejabat syarikat pengendali insurans anda. Beberapa syarikat insurans juga menawarkan platform penyerahan dalam talian. Apa pun kaedahnya, anda mesti melengkapkan tuntutan dalam tempoh 30 hari selepas keluar dari hospital untuk layak mendapat bayaran balik. Tapi macam mana pulak kalau penyedia insurans menolak tuntutan anda? Penting untuk anda hubungi ejen anda dan membuat penyemakan polisi. Ia harus dilakukan bersama dengan borang tuntutan (claim form) dan beberapa dokumen lain sebelum permohonan kali kedua dibuat. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan bantuan dari Pusat Maklumat PIAM dan Ombudsman for Financial Services (OFS) jika tuntutan anda telah ditolak secara tidak adil.

Kesimpulan

Medical Card (Kad Perubatan) Terbaik Di Malaysia:
  1. Prudential PRUValue Med Medical Card
  2. AXA Affin eMedic Medical Card
  3. AIA A-Plus Health Medical Card
  4. Etiqa Elite Takaful Medical Plus Medical Card
  5. ManuLife ManuHealth Elite Medical Card
  6. Allianz MediSafe Infinite+ Medical Card
  7. Takaful myClick MediCare Medical Card
  8. Great Eastern Smart Medic Medical Card
Sila Klik Di Sini Untuk Permohonan Medical Card Prudential Secara Online Dengan Ejen Berdaftar Yang Sah
https://medicalcardonline.my/